Despre clasele de performanta energetica si consum

Iata ca am intrat in iarna, iar temperatura a scazut sub 0 grade. Si in Constanta ca si in toata tara, lunile de iarna pun la grea incercare portofelele romanilor, de aceea trebuie sa stim mai multe despre clasele de performanta energetice si despre consum, pantru a alege eficienta in detrimentul risipei de orice fel.

clasele de performanta energetica

Clasele energetice

Ati auzit de multe ori vorbindu-se despre consumul deficitar de energie. Ati auzit deasemenea despre campanii intregi de reabilitare termica a cladirilor, mai ales a celor care sunt mai vechi de 30 de ani, in care confortul termic este scazut. Legea care reglementeaza performanta energetica a cladirilor a impartit felul in care reactioneaza acestea la consum in clase energetice.

Ce sunt aceste clase energetice? Ele sunt de fapt niste intervale de consum, stabilite  anual, in care se  incadreaza un imobil. Acest imobil, fie ca este apartament, casa, ori o intreaga cladire de birouri, este supus unor calcule prevazute de lege, iar aceste calcule se refera la toate procesele  specifice intretinerii unei case,  incalzirea, prepararea apei calde menajere, consumul pentru iluminat, climatizarea si ventilarea mecanica. Aceste procese sunt standardizate  pentru incadrarea in fiecare clasa energetica, iar de aici decurg in concluzie, clasele de performanta energetica.

 

Formula de calcul

Dupa cum am scris mai sus, sunt mai multe paliere ale consumului: apa calda menajera, climatizarea, consumul de energie pentru iluminat si asa mai departe. Clasele de performanta energetica sunt stabilite dupa ce se face o medie a acestor indicatori. Nu este obligatoriu, ca o casa calduroasa sa obtina o clasificare energetica  de top, asa cum in mod eronat se crede. Si asta pentru ca daca de exemplu pentru obtinerea unei temperaturi constante de 25 de grade C pe timp de iarna se consuma foarte multa energie, mai multa decat este stipulat in clasele de performanta energetica, evident, rezultatul va fi o incadrare intr-o pozitie dezavantajanta.

Leave a Reply